Ensüümide kasutamine silokindlustuslisandites parandab silo säilimist ja aitab suurendada toiteväärtust.
Eesti oludes on soovitatav kasutada silokindlustuslisandeid, mis sisaldavad ensüüme. Need vähendavad silo riknemist, pärsivad kahjulike mikroobide teket, parandavad sööda seeduvust ning toiteväärtust.
Meie kliimatingimustes on sõltuvalt kultuurist, kasvufaasist ja koristustingimustest suhkrute sisaldus taimedes väga erinev. Piisav suhkrute sisaldus on kõrrelistel kultuuridel, sellepärast on otstarbekas kasutada silokindlustuslisandit, mis sisaldab ainult homofermentatiivseid baktereid.
Erinevatest kultuuridest (liblikõielised ja kõrrelised või ainult liblikõielised) koosneva silo puhul, mis on Eestis väga levinud, on suhkrute sisaldus reeglina madal. Sellistes silodes on otstarbekas sileeruvuse parandamiseks kasutada ensüüme sisaldavaid silokindlustuslisandeid. Lisaks aitavad ensüümid tõsta sööda toiteväärtust ning pikendavad säilimisperioodi.
Lallemandi katse näitas, et ensüüme sisaldavate silokindlustuslisanditega toimus hapestamine esimese viie päeva jooksul oluliselt tugevamini kui võrdluskatsetes. Lisandita ja ainult bakteriga katses oli viiendaks päevaks piimhappe osakaal pisut üle 1%, samas ensüümide ja bakterite koostoimel tõusis piimhappe osakaal 2,5%-ni.
Struktuursetest süsivesikutest aitavad lihtsuhkruid teha kahte tüüpi ensüümid: tsellulaas (beeta glükanaas) ja hemitsellulaas (ksülanaas).
a) Tsellulaasiga tselluloosist glükoosiks:
b) Hemitselluloos ja ksülanaas
Hemitselluloosi molekuli küljes olevad süsinikuahelaga seotud suhkrud ksüloos või arabinoos harutatakse lahti ksülanaasi poolt. Neid suhkruid saavad kasutada vaid vähesed bakterid, kuid Lallemandi lisandites olev pediococcus pentosaceus just neid suhkruid tarbibki. Nii on sellel bakteril olemas sisuliselt konkurentsitu energiaallikas. Seetõttu ongi Lallemandi pediococcus pentosaceus tüvi tänu ksülanaasile väga edukas silo hapestaja.
Lallemandi silokindlustuslisandites kasutatakse taimede poolt looduslikult sünteesitavaid ensüüme. Kõik silokindlustuslisandid on GMO vabad.
Info leiad pakendilt. Pakendil on kirjas ensüümide nimed, nende kogus ja garanteeritud toime. Samuti on pakendile märgitud ensüümide päritolu - ensüümi tootev tüvi ja selle registreerimisnumber.
Näide lisandi Magniva Platinum 3 kohta:
Beeta-glükanaas hallitusseenelt Aspergillus niger MUCL 39199 (EC 3.2.1.6 > 1150 IU (DNS)/g)
Ksülanaas hallitusseenelt Trichoderma longibrichiatum MUCL 39203 (EC 3.2.1.8 > 6000 IU (DNS)/g)
Ensüümide toimel on taimerakkudes olevad toitained loomadele lihtsamini kätte saadavad. Teisisõnu, loom on toitainetega paremini varustatud, terve, toonuses ning toodab kvaliteetset piima.
Sööda seeduvuse katse tulemus näitab, et seeduvus oli oluliselt parem, kui kasutati ensüüme sisaldavat silokindlustuslisandit. NDF kiu seeduvus on veiste söötmises kriitilise tähtsusega, sellest sõltuvad kehakonditsioon, piimatoodang, noorloomadel juurdekasv ning selle kaudu lisasöötade kasutamise vajadus ning tootmise kasumlikkus.
Juba 5% NDF kiu seeduvuse paranemine võib suurendada söömust 0,63 kg ja piimatoodangut 0,9 kg päevas (Shaver, 2013). Tänu ensüümide ja bakterite koostööle on Lallemand saavutanud kuni 27% parema NDF kiu seeduvuse võrreldes kontrollsiloga, kus lisandit ei kasutatud.