Hilise sügise ja keeruliste koristustingimuste tõttu on vaja arusaadavalt viia läbi niiske teravilja konserveerimine. See pole mingi uus tehnoloogiline võte, seda on kasutanud teravilja säilitamiseks väga paljud piimatootjad, kuid siinkohal tasub mõned tõed üle korrata, seda nii konserveerimise enda kui konserveeritud teravilja söötmise seisukohalt.
Suure niiskusesisaldusega teravilja konserveerimine on oma olemuselt sileerimisprotsess, kus sileerimisel tekkivate hapete või sileerimise käigus lisatavate hapete tulemusena muudetakse suure niiskusesisaldusega teravili anaeroobsetes tingimustes stabiilseks.
Tuntakse ka tehnoloogiat, kus sileerimise käigus ei lisata teraviljale mitte happeid, vaid näiteks karbamiidi (15-25 kg tonnile). Mikroorganismid lagundavad niiskes teraviljas karbamiidi ammoniaagiks, mis takistab ebasoovitavate bakterite arengut ja võimaldab säilitada teravilja aluselises keskkonnas.
Enamlevinud on siiski niiske teravilja konserveerimine kas bioloogiliste kindlustuslisanditega või hapetega. Nii nagu rohu- või maisisilo valmistamisel, tuleb ka teraviljade konserveerimisel kinni pidada teatud tehnoloogilistest võtetest:
Kindlasti on suure niiskusesisaldusega teraviljal oma koht veiste söödaratsioonis. Kui palju aga võtta seda veiste söödaratsiooni, sõltub eelkõige põhisööda (silo) kvaliteedist ja niiskusesisaldusest. Söötmisel tuleb arvestada mitme asjaoluga:
Meeles tuleks pidada seda, et teravilja konserveerimine ei suurenda teravilja toiteväärtust. Konserveerimisel tuleb kinni pidada kõigist tehnoloogilistest võtetest, et sööt ei rikneks. Hoolitseda tuleb selle eest, et linnud ja närilised ei pääseks hoidlasse, ei rikuks kilet, ei halvendaks säilitustingimusi ega muudaks sööta toksiliseks.
Loe artiklit pollumajandus.ee lehel
Olav Kärt, loomakasvatuse konsultant
september 2017