Vatsainertne rasv: miks ja millal tuleks seda lüpsilehmade söödaratsioonis kasutada?
Suuretoodangulised lehmad vajavad söödaenergiat oluliselt rohkem kui ratsiooniga saavad. See on põhjuseks miks lehmad kasutavad laktatsiooni kõrgperioodil piimatoodangu toetamiseks arvestatavas koguses keharasva ja lahjuvad. Kuna lehmade söömus on piiratud, tuleb igasse söödaratsiooni kuivaine kilogrammi mahutada võimalikult palju energiat.
Kõige energiarikkamaks orgaaniliseks aineks on seejuures rasv, mis sisaldab 2,6 korda rohkem energiat kui tärklis. Seepärast on lüpsilehmade tarvis välja töötatud ja patenteeritud mitmeid erinevaid söödarasvu, mis on erinevate tehnoloogiliste võtete abil muudetud vatsa mikroorganismidele kahjututeks.
Kuna põhisöötades (rohusöödad, teraviljad, õlikoogid) olevad rasvhapped on küllastamata ja vatsa mikroorganismidele toksilised, saame lehmade söödaratsiooni energiasisaldust suurendada vatsast mööduvate söödarasvade lisamisega ratsiooni.
Kasutamine peale poegimist, lehma kohta päevas
Aeg poegimisest | Kogus, g |
0-20 nädalat | 250-700 |
üle 20 nädala | 350 |
Pakend 25 kg
Tootja NLM Vantinge (Taani)
Kasutamine peale poegimist, lehma kohta päevas
Aeg poegimisest | Kogus, g |
0-20 nädalat | 250-500 |
üle 20 nädala | 250 |
Pakend 25 kg
Tootja NLM Vantinge (Taani)