Chrysoperla carnea

Chrysoperla carnea on kiilassilm, keda saab kasutada peaaegu kõigi lehetäi liikide, eriti virsiku-lehetäi ja kurgi-lehetäi tõrjeks, kuid suure kartuli-lehetäiga ja roosi-lehetäiga võib olla C. Carnea´ga raske võidelda. Lisaks lehetäidele söövad kiilassilmad ka nt. lesti ja ripslasi.


Chrysoperla carnea
Tootja:Biotus
Biotus
Kahjurid:lehetäid, lestad, ripslased
Transport ja säilitamine:Transportida jahedas, vältides ülekuumenemist. Kasutada termoskotti külmaelemendiga. Säilitada paar päeva 10 ℃ juures.
Pakend:500 kiilassilma vastset (Chrysopa spp.) / pakendis, segatuna tatraga. 1000 kiilassilma vastset (Chrysopa spp.) / pakendis, segatuna tatraga.

Tutvustuslink

Esimeses ja teises vastsestaadiumis on kiilassilmad (foto autor: Tommi Oraluoma) 2 – 3 mm pikad (sellises suuruses kiilassilmad tarnitakse kasutamiseks kasvuhoonetesse). Täiskasvanud vastsed on kuni 1 cm suurused. Vastne muutub ümmarguseks nukuks. Täiskasvanud Chrysoperla carnea on rohekas võrkjate tiibadega putukas.

Toimelink

Kiilassilma vastsed söövad oma arengu jooksul sadu lehetäisid. Nad on väga liikuvad ja liiguvad kergesti ühelt taimelt teisele, kui taimed puutuvad omavahel kokku. Täiskasvanud kiilassilmad ei ole röövtoidulised, vaid toituvad näiteks õietolmust ja nektarist.

Kasutaminelink

Levita vastsed taimedele otse lehetäide kolooniatesse. Suurematesse kolletesse levita rohkem vastseid. Kiilassilma ei kasutata ennetavalt.

Kiilassilmast on kasvuhoones kasu ainult nii kaua, kuni ta on vastse-staadiumis. Täiskasvanud kiilassilmad ei paljune kasvuhoones. Optimaalne temperatuur kiilassilma jaoks on 22 – 25 ℃. Kriitilise temperatuuri ülemine ja alumine piir on 10 ja 35 ℃.

Loe lähemalt lehetäide bioloogilisest tõrjest >>>

Lehetäide kohta loe lähemalt.

Lehetäide tõrje

Chrysoperla carnea/m2Kordus
Kahjureid vähe5 tk / m2Üks kord nädalas, kuni olukord on kontrolli alla saadud
Kahjureid palju10-25 tk/ m2Üks kord nädalas, kuni olukord on kontrolli alla saadud

 

Chrysoperla carnea sobib kasutamiseks: 
erinevatel köögiviljakultuuridel, nagu paprika, piprad, baklažaan, kurk 
dekoratiivtaimedel, nagu roosid 
kasvuhoonekultuuridel.

 

Transportimine ja säilitamine

NB! Kasureid tuleb transportida jahedas, vältides nende ülekuumenemist. Kui kodutee on pikem, tuleks kasutada termoskotti koos külmaelemendiga. Veenduge, et kasureid sisaldav pudel ei puutuks otseselt külmaelemendiga kokku. Külmaelemendi ja pudeli vahele võib panna näiteks mingi riideeseme või ajalehe.

Säilitamine: Chrysoperla vastseid võib säilitada paar päeva 10 ℃ juures.

Tooted

500 kiilassilma vastset (Chrysopa spp.) / pakendis, segatuna tatraga.
1000 kiilassilma vastset  (Chrysopa spp.) / pakendis, segatuna tatraga.