KALISOP

KALISOP on granuleeritud kaalium- ja väävelväetis põhi- ja pealtväetamiseks avamaal ning katmikalal. 

N-P-K (S) 0-0-41,5 (18)


KALISOP
Tootja:K+S Minerals and Agriculture GmbHK+S Minerals and Agriculture GmbH
Koostis:K 41,5% ; S 18%
Kulunorm:100-600 kg/ha
Pakend:600 kg

Tutvustuslink

KALISOP on kõrgelt kontsentreeritud kahe toitainega väetis.

KALISOP on veeslahustuv, tänu millele on toitained K ja S taimele koheselt kätte saadavad. Väetis on praktiliselt kloorivaba ja sobib ideaalselt klooritundlikele kultuuridele.

Madal soolaindeks võimaldab kasutamist väärtuslikel eriotstarbelistel kultuuridel intensiivses põllumajandussüsteemis.

Toode on ettetellimisel! Kalisop valik

  • KALISOP Gran -  50% K20, 45% SO3, max 1% Cl
  • KALISOP Low Chlorine max 0,5% Cl - 51% K2O, 45% SO3, max 0,5% Cl
  • KALISOP Fine max 1,0% Cl - 50% K2O, 45% SO3, max 1% Cl
  • ​KALISOP Crystalline max 0,5% Cl - 52% K2O, 45% SO3, max 0,5% Cl

Tähelepanu! KALISOP kui toorsool on heaks kiidetud kasutamiseks mahepõllumajanduses.
KALISOP kui toorsool on heaks kiidetud mahepõllumajanduses kasutamiseks vastavalt määrustele (EC) 834/2007 ja (EC) 889/2008.

Toimelink

Suurem osa puu- ja köögiviljadest on klooritundlikud. Eriti tundlikud on taimed kõrge klooritaseme suhtes idanemise ja varajase kasvu faasis.

KALISOPi mõju puu- ja köögiviljadele

  • Intensiivistab värvi. Suureneb suhkrute ja hapete sisaldus ning lõhn muutub tugevamaks. Turustatavad puuviljad on tarbijate jaoks atraktiivsemad.
  • Tugevdab kudesid. Paranevad lõpp-produkti säilivusvõime ja transpordikindlus, samuti sobivus töötlemiseks ja säilitamiseks.

Klooritundlikud kultuurid

Klooritundlikud on näiteks marjad, luuviljalised, viinamarjad, oad, kartulid, kurgid, melonid, sibulad, salatid, varajased köögiviljad, kasvuhoonekultuurid, okaspuud, lilled ja dekoratiivtaimed. Nii katmikala kui avamaa intensiivse harimise korral võivad seoses veebilansiga esineda mullalahuses suurenenud soolakontsentratsioonid. Tagajärjeks on tihti kängus kasv ja vähenenud saak. Tänu oma madalale soolaindeksile on KALISOP sellistes tingimustes ideaalne kaaliumväetis.

KALISOP on eriti kasulik tärklisekartuli tootmises. Assimilaatide transport lehtedest mugulatesse toimub häirimatult tänu kaaliumsulfaadi väga madalale kloorisisaldusele. Seega on võimalik täielikult ära kasutada kartuli saagipotentsiaali ja saavutada kõrget tärklisesisaldust.

Kasutaminelink

KALISOP väetis N-P2O5-K2O (SO3) 0-0-50 (45) sobib nii põhi- kui pealtväetamiseks. Väetist tuleks anda kevadel, et vältida võimalikku toitainete kadu, eriti kohtades, mis on altid leostumisele.

Optimaalne väetisekogus sõltub mulla kaaliumi sisaldusest, harimisintensiivsusest ja loodetavast saagist.

Kasutusnormide tabeli soovitusi võib võtta kui juhtnööre kultuuride väetamiseks mulla keskmise K sisalduse korral ja keskmise kuni kõrge loodetava saagi korral. Taimede optimaalne toitainetega varustatuse ja pikaajalise mullaviljakuse tagamiseks on võimalik ka valitud mineraalväetiste kasutamine.

Kasutamine väävelväetisena

Paljudes piirkondades on levinud väävlipuudus. Põhjusteks on atmosfäärist pärit väävli oluliselt vähenenud ladestumine ning kõrge kontsentratsiooniga ning madala väävlisisaldusega väetiste jätkuv kasutamine põldudel. Väävlipuuduse peamine tunnus on lehe värvikadu, mis sarnaneb lämmastikupuudusega. Kui lämmastiku puudus on märgatavam vanematel lehtedel, siis väävli puudus mõjutab pigem nooremaid lehti.

Tänu oma kõrgele väävlisisaldusele (45% SO3) on KALISOP eriti sobiv kõrge väävlivajadusega taimedele, nagu õliraps, päevalill, ristõielised, sibul, porrulauk jne.

KALISOP´i kasutamisel mulla pH ei muutu.

Koostislink

Toitainete sisaldus massiprotsentides

ToitaineMassi%
Vees lahustuv kaaliumoksiid (K2O)  50
Kaalium elemendina (K)41,5
Vees lahustuv vääveltrioksiid (SO3)45
Väävel elemendina (S)18